Jumlah Paparan Halaman

selamat datang


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sabtu, 21 Januari 2012

Tartlet Buah-buahan ^_^

Bahan-bahan ( 15 orang )

* Tepung biasa 200g, Gula Ising 50g, Garam sedikit, 1/2 Telur, Mentega
100g, Perasa Vanila 1 sudu kecil.
* Krim Kastard- Tepung Kastard segera 250g, Susu 600g, Perasa vanila
1 sudu kecil.
* Buah-buahan seperti anggur,mempelam,rambutan, nanas,lanci.( Boleh
Guna tin Buah-buahan campuran)
* Guna Acuan tart and acuan keras.

Cara-cara

1.masukkan tepung, mentega, gula ising, garam dan 1 sudu kecil perasa
vanila ke dalam mangkuk.(tepung tidak perlu Ayak)
2.Pukulkan semua bahan perlahan-perlahan dengan machine kek
sehingga rata. Selepas rata, gunalah tangan untuk menjadikan dough.
3.Guna acuan cawan untuk membuat bentuk tarts.(saiz sesuka hati tapi
jangan guna acuan terlalu kecil atau terlalu besar)
4.selepas membuat bentuk cawan guna garpu buat lupang kecil di atas
cawan (tempat bulat)untuk tepung nafas semasa bakar. Guna pisau
rata untuk ratakan dan cantikkan muka dan tepi cawan.
5.Bakar acuan dengan 190c dengan 12minute.
6.selepas bakar, letakkannya di meja hingga sedikit sejuk keluarkan
bentuk dan masukkannya ke dalam acuan kertas. (ingat jangan
becarkkan bentuknya.)
7.sediakkan krim kastard, masukkan semua bahan krim kastard di dalam
mangkuk. pukulkannya dengan tangan sehingga rata. Krim Kastard
tidak perlu dimasak boleh dimakan begitu sahaja.
8.potong buah-buahan (bentuk kecil). selepas ini, masukkan isi kastard
dengan sesuka hati.Jangan masukkan kastard terlalu banyak. mesti
beri tempat hiar buah-buahan.
9.hiaskan buah-buahan kepingan di atas kastard. Akhirnya simpan tarts
ke dalam peti sejuk sebelum di makan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan